Трявна лого

Празници

И да се покажем знаем

Ако дойдеш в моя град във времето от май до септември може да станеш част от националните Славейкови празници, провеждани ежегодно през първата седмица на месец юни.

Би могъл да се развихриш в щура фиеста заедно с участниците от Международния фолклорен фестивал. Красота, екзотика, пъстрота от Азия, Африка и Америка завладяват града ни в края на месец юли. Ако бъдеш наш гост през август, няма как да не се хванеш на хорото, завихрило се на Божковската поляна. Да отпуснеш душата си и да запееш хубава българска народна песен. Забележителен фолклорен фестивал, който радва не само тревненци, но и многобройните гости на града.

Щом дойде есента - през месец септември Трявна става домакин на ежегодния Театрален фестивал на любителски състави от цялата страна. Ела и ти обещавам неповторими емоции.

И да се повеселим...

Празниците са хубаво нещо. Те поддържат живо пламъчето на традицията и българщината. Затова ние тук си ги обичаме и тачим. Като почнем от коледните погачи, минем през здравите и красиви дрянови сурвачки, които в Трявна сами си правим по стара българска традиция, току-виж дошла и Баба Марта. Разправя ни тя надълго и нашироко за своите 11 братя и връзва червено и бяло конче за здраве и берекет. А здравето си го проверяваме на Великден. Тогава великденското яйце, дотърколило се до Стария площад, позира като истински модел, за да го рисуват малки художници. Здравето е най-тачено сред хората, затова и на Гергьовден бързаме да се полюлеем на люлката, вързана в двора на Даскаловата къща - за здраве, за берекет и много веселие през годината. В Трявна, на Петдесетница, от незапомнени времена градът празнува своя празник. Истинско забавление за малки и големи. Тук, в моя град, традицията съхранява българските ни корени, а връзката с природата успява да ни разкрие величието и красотата на живота.