Трявна лого

В Трявна отвори първото специализирано предприятие за преработка на шипки в България

16-12-2020

 

Предприятието е оборудвано с модерни технологии и иновативни ноу-хау решения за щадяща суровината преработка.

 

Производството на Essential продукти, които са богати на автентични природни вещества, полезни за човешкия организъм и осигуряващи здравословно хранене без хербициди, пестициди, ГМО, консерванти и добавки е основата на концепцията, философията и стратегията на компанията „Балевски и Киров” ООД.

 

Седем години след възникването на идеята малкото бутиково предприятие е първата специализирана фабрика за преработка на шипки в България. Името му носят нова категория храни, хранителни добавки и студено пресовани масла с незаменимите полезни съставки на малките червени плодове.

 

Дружеството изгражда малкото предприятие в град Трявна, в чийто генезис са заложени „зелени технологии и решения”. „Това означава осъзнаване на необходимостта от използването на най-новите технологии, на най-модерната техника и оборудване, които да щадят природата и да не й нанасят разрушителни последици, от една страна, и от друга страна - да създаваме Essential продукти, запазвайки в суровините дарените им от природата полезни вещества”, обяснява разбирането си за Essential бизнеса Иво Балевски.

 

Всички технологични процеси по преработката на малките червени плодове както и цялата гама от крайни продукти са разработени от многоброен екип от специалисти в различни области. Постигнатата цел е на крайните потребители да се предлагат три нови висококачествени и здравословни продуктови линии Rosa Canina Essential Foods, Rosa Canina Essential Life и Rosa Canina Essential Line, съдържащи в себе си натрупани от природата активни компоненти гарантиращи техния балансиран прием от организма ни.

 

Неспособността на човешкото тяло да синтезира определени съединения, без които животът му ще бъде невъзможен, изисква те да бъдат осигурени от околната среда и по-конкретно от консумираната храна. Организмът трябва да получи над 40 основни вещества под формата на 8 основни аминокиселини, 2 незаменими мастни киселини, 13 витамина и около 20 минерала. Важно е храните да включват всички тези основни елементи в едно с балансираният прием на основните компоненти като протеини, мазнини и въглехидрати, от които тялото се нуждае, за да произвежда енергия за жизнените си функции.

 

Тези медицински постулати са отличителната основа за развитието на концепцията на компанията. Така се раждат нова категория продукти в чиято основата са плодове от шипка, съчетаващи в себе си вещества съществени за човешкото здраве.

 

„Основното предимство на нашите Essential продукти се състои в това, че в тях се съдържат незаменимите за човешкия организъм вещества, продуцирани и генерирани от природата в шипката и запазени от нас чрез иновативните и ноу- хау технологични решения. Нашите Essential храни, хранителни добавки и студено пресовано масло са биологични продукти, богати на автентични природни вещества. Те са пълноценни, с богата и непроменена органична цялост, равновесна минералност и органолептична хармоничност, което ги прави отлична съставна част от ежедневното ни меню”, подчертава характеристите им Иво Балевски.

 

Предприятието е био сертифицирано. Суровината, която се влага в производството е 100% биологична, като фирмата се доверява на българските производители на култивирана шипка, защото собствениците са убедени, че най-богатата на витамини шипка в света расте по нашите географски ширини.

 

В предприятието работи млад екип от 7 човека, всички ентусиазирани от магията на шипковия плод.

 

 

Използваните в предприятието преси за студено пресоване на масло от семена на шипка са патентна разработка от последно поколение. С тях процесът на пресоване протича при значително по-ниска температура и при липса на окислителни процеси. Маслото изтича при температура 26-28 градуса С, което гарантира запазването на полезните вещества, съдържащи се в първичната суровина. То отговаря, а дори по определени показатели надвишава, показателите на рафинираните масла, като в същото време ги превъзхожда с напълно запазеното високо съдържание на активните си компоненти: витамини и антиоксиданти.

 

Съхранението на маслото се извършва в специално проектирани съдове, в които е създадена азотна среда с надналягане от 0.5 Bar. Температурата на съхранение е от 5 до 13 градуса, което се постига чрез автоматизирано периодично винтеризиране. Бутилирането също се извършва в азотна среда.

 

В резултат на тези нововъведения компанията дава гаранция за качеството на маслото 18 месеца след отваряне на опаковката.

 

Високо качество е гарантирано и за шипковото брашно. Неговото смилане протича при температура от 27 градуса, което също спомага за запазване на пъстрата палитра от натрупани витамини и минерали в „Царицата на билките”. В този процес се използват каменни мелници, което е най-старият и най-щадящ метод за превръщането на изсушените шипкови плодове в прах. Каменната мелница смила сухите шипки бавно, без да ги загрява и така запазва в максимална степен всички Essential полезни вещества, с които природата е надарила червените плодове.

 Приложения:
За поливитаминозната бомба шипка
За нашите Essential продукти