Трявна лого

В Трявна не е било Ориент, в Трявна е било само Европа

20-02-2020

 

Преди години из Трявна плъзна упорит слух за строежа на джамия на терена на бившата ТЕЦ „Бедек“… И слухът се оказа наистина слух. Но Трявна и джамия в Трявна е било тема за размисъл и преди доста години в една статия на чужденец: „Още от началото, в първата минута пътникът забелязва, че джамията, която в почти всеки български град, било то основно разрушена, или отчасти поради необходимост запазена и обърната в черкова, кафене или базар, сочейки със своето острие на минарето си тъмната история на турското господство, че този елегантен победен паметник на Ориента – тука, в Трявна не се среща. В Трявна не е било Ориент, в Трявна е било само Европа и тогава, когато Европа предаде целия Балкан за петстотин години на Ориента” /подчертаването мое/.

 

 

Статията със заглавие „Дървото проповядва” е препечатана в „Общински вестник Трявна” 1941 г. бр. 157 от големия германски вестник „Дойче Алгемайне Цайтунг” в приложението му „Цайтбилдер” на 16 март 1941 г. Авторът и редактор на вестника г-н L. Hardtman, посетил Трявна през лятото на 1940 г. Публикацията е на Богомил Даскалов, който е нарекъл превода, вероятно негов, „блед превод”.

 

Легенда за една проповед на Поп Кою Витанов

Не бих прибавила нищо повече, ако в края на тази голяма статия не се разказва една малко позната, а за мнозина и напълно непозната легенда за Трявна, по своеобразен начин свързана с темата за джамия в Трявна. След като пише за живота и резбарската ваятелска дейност на поп Константин /Поп Кою Витанов/, който не владеел дар слово, но проповядвал чрез смирените, богоугодни и красиви форми, които дълбаел от упоритото дърво, авторът чужденец посочва, че с идването си в Трявна големият учен Феликс Каниц открил тука, „в последната и най-забравена турска провинция”, европейски Барок. Барок, незасегнат според него от ориенталската арабеска. Чудото на Поповия Барок, което можело да се види в старата църква „Архангел Михаил”, този „вълшебен анахронизъм на Барока в деветнадесетото столетие”, било чудо според немския автор, не за поп Константина, не за България, а ”за Германия и Европа”. Каква проповед излъчвало изкуството на Поп Кою Витанов и как тя въздействала върху хората, за това се разказва в легендата, самата тя наречена „нежен анахронизъм”. Било след разгрома на Априлското въстание от 1876 г.:

 

„Турчинът стоеше пред града. Разбити въстаници бяха в различните къщи изпокрити. Турчинът прати един парламентьор: безусловно предаване. Никой не знаеше къде може да се заведе младия турски офицер за преговори, навсякъде можеше да види той неща, хора, които не трябваше да вижда. Заведоха го в черковата – в Поп Константиновата черкова. При Поп Константин не беше се скрил никой от въстаниците, не го смятаха за доверен.

 Новини

„Културен жест“ за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

С участието на СМРЗИ, Трявна, с материали за Иван Попдимитров и Пенчо Славейков

Повече

Щедро дарение за деца лишени от родителска грижа

Алианц България, в подкрепа на SOS Детски селища България

Повече

Екипът на МИГ "Дряново - Трявна - в сърцето на Балкана" поема инициатива за съдействие при кандидатстване на микро и малки предприятия за безвъзмездна финансова помощ по ОПИК

В условията на пандемия и с грижа за развитието

Повече

Удължава се детския конкурс за рисунка „Любими герои от приказките на Андерсен

Уважаеми родители, извънредното положение

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ обявява процедура

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през месец май

В периода 18.05.2020 г. - 22.05.2020 г.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана

Повече

КОНКУРС за длъжността „Експерт 2 по прилагане на стратегията за Водено от общностите местно развитие”

Местна инициативна група „Дряново-Трявна - в сърцето на Балкана”

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала