Трявна лого

147 години от гибелта на Апостола Левски

18-02-2020

 

Стъпки в снега

Има една картина на художника Жечко Попов – „Апостолът на свободата”. Това е необичаен портрет на Васил Левски. Бурна, снежна нощ. Левски – в цял ръст, върви срещу вятъра, виелицата раздухва палтото му, навоите потъват в снега, ръцете в джобовете притискат дрехата, погледът изпод разветите руси кичури е напред и в страни. Малко по-назад, малко в дясно от него, във фъртуната плува още един образ – на човек с кон. Кой е той? Приятел и съмишленик, който го съпровожда, или дебнещ неприятел и предател?

 

И въпреки това, картината внушава самота. Страшна самота. Сякаш тоя човек е сам. Сам в тъмнината и виелицата на робството. Сам в целия свят. Сам със стъпките си в снега. Картината е на стената срещу мен. И често се питам: не остана ли Левски сам и след смъртта си? Ще разберем ли някога кой е тоя човек-магия, човек-легенда, човек-величие? Николай Хайтов го нарече „едновременно Апостол на свободата и Апостол на човещината”. Оказва се, че с революционната си идеология и практика по българските земи, той е проправил пъртина и в европейската и в световната революционна мисъл. И не с висотата и студенината на някаква далечна и абстрактна особа, а с близостта и топлината на обикновения българин. „Селяните прости светец го зовяха” не е поетическа хипербола на Иван Вазов, а исторически истинен документ, доказан от добросъвестните изследователи за ранната канонизация на Апостола в народната памет.

 

В словото на Апостола нашият народ е могъл да намира винаги посоката, задачите и идеалите на всяко свое време. И днес, в днешните преспи от проблеми и дебнещи беди можем да открием в писмата на Апостола онова, към което трябва да устремим своя дух, за да устоим на виелиците и суховеите на нашето време.

 

Нима „възобновяването на нашата славна държава”, след като я сринахме до последно място в Европа, не е задача? Нима „да си добие първата чест и слава нашето мило Отечество България” не ни изпълва с дързостта да бъдем достойни наследници на тази чест и слава? Нима „да бъдем равни с другите европейски народи” не е належащо днес, не е задължително, не е вдъхновяващо?

 

Всичките тези заръки е отправил Апостолът в писмото си от 19 февруари 1872 г., точно една година преди гибелта си, до новоприетите членове в Организацията. И ето днес, ние, като членове на Европейския съюз можем и трябва да се удостоим с честта да бъдем новоприети членове в организацията на Васил Левски от 1872 година. И да помним, че „всичко зависи от нашите собствени задружни сили”.

 

Вера ХРИСТОВА

 

Дълбок поклон пред паметта и делото на най-свидния син на България, дал живота си за свободата на Отечеството!

Вечна му памет!Новини

Отбелязваме Международния ден на детската книга

С една снимка на Александра Иванова

Повече

Разходете се виртуално до снежна Трявна и галерия "Гъбенски", разгледайте изложбата на „Сидония Атанасова – гравюра на дърво“

По покана на НДФ „13 века България“

Повече

Разходете се виртуално до град Трявна и разгледайте галерия „Гъбенски“

Галерия „Гъбенски”, открита през 2006 г.

Повече

COVID-19 през погледа на карикатуриста

Веселин Зидаров

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Повече

МВР предоставя бланка на декларация, която да улесни гражданите за придвижване през КПП в областните градове

За да се избегнат излишни струпвания

Повече

Как ЕС ще компенсира фирмите, засегнати от коронавируса?

Вижте три примера от ЕК

Повече

Работодателите могат да въвеждат гъвкаво работно време и дистанционен труд като предпазна мярка за служителите

Гъвкава работно време и дистанционен труд

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през месец март

На 11.03.2020 г. от 10:00 ч. до 10:30 ч.,

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала