Трявна лого

Тревненските светлописци

12-02-2020

 

Христо Златаров е син на куюмджия. Познанството му с редица представители на българската революционна емиграция в Румъния му дава възможност да запечата за поколенията образите на Панайот Хитов, Тома Хитров, на участници в Сръбско-турската война от 1876 г., по време на която той самият се сражава в четата на руския капитан Филип Зандриг. Златаров е един от активните членове на БЦБО - представител е на Благотворителното общество в Бузъу-Румъния. Взема участие и в Освободителната война като кавалерист.

 

Иконописецът от Витановския род, Симеон Цонев, е ученик на сръбския фотограф Давид Неделкович. Той внася първия фотоапарат в Трявна и на него се дължат портретите на известни тревненски личности. Знаменосецът на тревненската чета взема участие в сраженията при Новата махала на 9 май 1876 г., а след разгромяването и емигрира в Румъния, а оттам в Сърбия. Участва в Сръбско-турската, а после и в Освободителната война. В състава на 6 опълченска дружина се сражава при Шипка и Шейново, за което е награден с Георгиевски кръст за храброст.

 

За последния възрожденски фотограф Павел Висковски се знае, че е учил фотографско изкуство в Москва със съдействието на Московския славянски благотворителен комитет. От него са запазени 4 самостоятелни фотографии от периода 1874-1876 г. с посвещения на Киряк Цанков, Петър Енчев, П. Мусевич и Стоян Михайловски, както и един групов портрет с членове на БЦБО в Букурещ от 19.11.1876 г. Като представител на Гюргевската община е един от учредителите и ръководителите на БЦБО. Активно сътрудничи на руските вестници ”Ново време” и ”Московски ведомости” с дописки за турските зверства при потушаване на Априлското въстание и участието на български доброволци в Сръбско-турската война. През 1877-1878 г. е на служба при губернаторската канцелария в Свищов.

 

Лидия ГОРАНОВА

Специализиран музей за резбарско и зографско изкуствоНовини

Пътеки и минало

Събота, 1 август 2020 г. от 9:00 ч. до 17:00 ч.

Повече

Да подкрепим Щерияна Данова за международната награда Херман Гмайнер

Виждате ли това готино момиче?

Повече

Честит празник на всички малки и вече пораснали деца!

Скъпи деца, уважаеми родители

Повече

Нови заглавия в Тревненската библиотека

Я да видим! Преживелици из пет континента

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през месец юли

От 06.07.2020 г. до 24.07.2020 г. в периода 08:30 ч. до 16:30 ч.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ обявява процедура

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала