Трявна лого

Самородният талант на резбаря Валентин Русев

20-01-2020

 

Днес Ви представям един достоен продължител на духа и традициите на прочутата Тревненската художествена школа - Валентин Русев. Той е роден през 1966 г. в София. Завършва Славейковото училище в Трявна, а след казармата, учи в Шумен за механик АТЦ. Преди 30 години, благодарение на Свилен Стоянов, започва да се занимава с дърворезба, като хоби. А през 1994 г. двамата създават резбарското ателие „Тревненско слънце“, което се намира на Старинната улица в Трявна. Макар и самоук, Вальо е вдъхновен от произведенията на старите майстори, от любовта към изкуството и резбата. Вследствие на упорит труд, много четене и на напътствията и съветите на тревненските майстори-резбари, до които се допитва през годините, той успява да утвърди не само име в занаята, но и да изгради свой стил в дърворезбата. Една от първите му поръчки е за две пана за Пета къща в SOS-Детското селище в Трявна. Вальо прави и резбовани табели за ПП „Българка“ и ПП „Сините камъни“. Взема участие в Първия (2008 г.) и Втория салон на дърворезбата, организиран от Свилен Стоянов в Даскалова къща. Първият е посветен на 200-годишнината от първия художествен конкурс у нас, в резултат на който се „раждат“ емблематичните слънца-тавани в най-посещаваната тревненска къща. В дългогодишната си резбарска практика, Вальо изработва редица табели, домашни иконостаси, резбовани мебели, релефи по рисунки на Феликс Каниц, кутии за бижута, резбовани пана, тавани, обзавеждане за хотели, скулптури… През 2013 г. е сред участниците на Копаничарска колония в гр. Велес, Северна Македония. Проявата е с международно участие.

 

През 2016 г. се среща с Тихомир Славов от Плачковци и по негова идея изработва подарък за културното аташе на Русия - Павел Журавлев. А по повод 140-та годишнина от освобождението на България от турско робство - и за руския президент Владимир Путин. Вальо изработва преносима катедра с чекмедже, руски имперски герб, в който са вплетени българският лъв и бойни тръби. В нея са поставени артефакти от руско-турската война. През 2018 г. президента Румен Радев го предава на руския президент. Резбованата катедра е изложена в президентската галерия до Кремъл. В края на 2018 и 2019 година Вальо изпълнява и поръчки за подаръци за военните министри на България и Русия.

 

Галина ИвановаНовини

На 8-ми април 1565 година е първото официално споменаване на селището Трявна

Малко са селищата, които могат да посочат точната дата

Повече

Отбелязваме Международния ден на детската книга

С една снимка на Александра Иванова

Повече

Разходете се виртуално до снежна Трявна и галерия "Гъбенски", разгледайте изложбата на „Сидония Атанасова – гравюра на дърво“

По покана на НДФ „13 века България“

Повече

Разходете се виртуално до град Трявна и разгледайте галерия „Гъбенски“

Галерия „Гъбенски”, открита през 2006 г.

Повече

До 10 април: Ограничават движението през прохода „Шипка“

Заради снеговалежите през тази и през миналата седмица

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Повече

МВР предоставя бланка на декларация, която да улесни гражданите за придвижване през КПП в областните градове

За да се избегнат излишни струпвания

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала