Трявна лого

Представяне на книгата „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“

28-11-2019

 

На 28 ноември от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата Даниел Пенев и AMG Publishing ви канят на габровската премиерата на книгата на „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“. Изданието показва, че негативната представа за България далеч не е толкова достоверна, колкото изглежда на пръв поглед.

 

През последните 30 години в България стана модерно да се твърди, че тук нищо не се получава. Да, България със сигурност трябва да се справи с високите нива на корупция и битова престъпност и да запълни дефицитите в здравеопазването, образованието и правосъдието. Наличието на тези проблеми обаче не означава, че страната не напредва или че тук няма почтени, образовани и трудолюбиви хора, които коват промяната с ежедневните си действия. Именно такива хора представя Даниел Пенев в дебютната си книга, която излeзе по повод 30-годишнината от началото на прехода към демокрация у нас.

 

Даниел Пенев ще разкаже как, защо и кога е решил да напише тази книга и как е подбрал героите на историите в нея. Сред 30-те завладяващи сюжети два са свързани с Габрово. Читателите могат да научат повече за образователната платформа „Уча.се“ и за нейния създател – Дарин Маджаров. Той е роден в Дряново и е завършил Националната Априловска гимназия. Докато е докторант в Белгия през 2012г., започва да записва кратки видеоуроци в помощ на сестра си. Осъзнава, че в тази идея се крие огромен потенциал и ѝ се посвещава изцяло. Днес, 7 години по-късно, сайтът „Уча.се“ предлага над 14000 видеоурока и тестове по почти всички образователни предмети от 1. до 12. клас, които се придържат към официалната програма на МОН. Потребителите са около 550000, в това число над 7000 българи в чужбина.

 

Заедно с Даниел Пенев в представянето ще участва Маргарита Доровска. Родена в Плевен, тя завършва средното си образование в местната математическа гимназия и записва „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. След дипломирането си в продължение на четири години и половина работи като изследовател и куратор в неправителствения сектор. Харесва работата си и иска да гради кариера в сферата на независимите изкуства, но усеща, че ѝ липсват знания и умения. Заминава за Лондон и записва магистратура по куриране на съвременно изкуство в Royal College of Art – най-реномирания университет за изкуство и дизайн в света. След като се връща в България, първо работи като куратор на свободна практика, а после става експерт в Министерството на културата. От 2016 г. е директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Тя си е поставила за задача да съхрани духа и наследството на този емблематичен културен център и да промени обществените нагласи за ролята на музеите.

 

---

За автора:

Даниел Пенев е журналист, маркетинг специалист и преводач. Правил е стажове в bTV, Dnevnik.bg и Reduta.bg. Негови материали са публикувани в български и международни медии („Клуб Z“, BBC Знание, EurActiv.com и Balkan Insight). Даниел притежава бакалавърска степен по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България (АУБ) и магистърска степен по международни отношения от Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща, Унгария.Новини

Пътеки и минало

Събота, 1 август 2020 г. от 9:00 ч. до 17:00 ч.

Повече

Да подкрепим Щерияна Данова за международната награда Херман Гмайнер

Виждате ли това готино момиче?

Повече

Честит празник на всички малки и вече пораснали деца!

Скъпи деца, уважаеми родители

Повече

Нови заглавия в Тревненската библиотека

Я да видим! Преживелици из пет континента

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването през месец юли

От 06.07.2020 г. до 24.07.2020 г. в периода 08:30 ч. до 16:30 ч.

Повече

Открита процедура за подбор на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ обявява процедура

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

https://www.gotryavna.bg

Към портала