Трявна лого

НФА "БЪЛГАРЕ" с "Това е България!" в Трявна

05-06-2019

 

На 8 юни в Трявна НФА "БЪЛГАРЕ" ще представи фрагменти от първия спектакъл в репертоара си - "Това е България!", с премиера на 3 април 2003 г. в Зала 1 на НДК.

 

По интригуващ начин в седем сценични картини той разкрива богатото фолклорно наследство от фолклорните области на Родината ни. "Това е България!" запознава зрителя чрез характерни за различни региони на страната ни музика, танци и песни с историята, духовното наследство, културата и несломимия дух на нашия народ, представени по нов и нестандартен начин. Животът и традициите от Родопите, Пиринска Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия оживяват на сцената, връщайки ни към вълнуващи моменти от родната история или типични за фолклорната област народни ритуали. Красивите и игриви лазарки от Шоплука, загадъчните калушари край Дунава и нестинарката от Странджанско, непокорните родопчани и борците за свободата на Македония са редом с трудолюбивите и жизнерадостните чеда на Добруджа и Тракия, всички вплетени в многостранен и докосващ разказ за България.

 

Сценарият, хореографията и режисурата на дебютния спектакъл на "БЪЛГАРЕ" са дело на създателя на ансамбъла и негов продуцент Христо Ив. Димитров.

 

За изминалите вече 16 години от своята премиера, "Това е България!" се утвърди сред най-обичаните от публиката сценични изяви на ансамбъл "БЪЛГАРЕ", най-вече заради високия професионализъм и неподправената артистичност във великолепната игра на всеотдайните танцьори, които съпреживяват всеки свой персонаж и посланията на всяка картина, печелейки сърцата на зрителите с вълнуващото си изкуство. 13 години след създаването си, този спектакъл получи своето идейно продължение, своята втора част, в мащабния и завладяващ проект на "БЪЛГАРЕ" - "Осмото чудо".

 

"Това е България" е част от програмата на Националните Славейкови празници 2019

 

 

Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ"

 

Ансамбъл "БЪЛГАРЕ" е най-големият български частен фолклорен ансамбъл, създаден е на 1 октомври 2002 г. от хореографа Христо Ив. Димитров и неговата сестра Елена Андерсон.

 

От дебюта му на професионалната сцена през април 2003 г. до момента, изнесените от ансамбъла концерти и спектакли у нас и по света са близо 2500. Няма български град, пред чиято публика през 16-те годините на съществуването си "БЪЛГАРЕ" да не е гостувал поне пет пъти. Ансамбълът е гастролирал в 24 страни по света, в това число и на Бродуей в Ню Йорк, САЩ. Най-мащабното турне зад граница в биографията на ансамбъла е през октомври-ноември 2015 г., когато "БЪЛГАРЕ" изнася 25 спектакъла в Холандия.

 

Репертоарът му представя авторските спектакли "Това е България!" (2003 г.), "България през вековете" (2006 г.), "Албена (2007 г.) и "Осмото чудо" (2016 г.), както и някои събитийни спектакли - "Последната нощ на Апостола" (2014 г.), като сценариите, хореографията и режисурата на всяка от творбите са дело на създателя и продуцент на ансамбъла Христо Ив. Димитров. Най-новият проект с участието на  "БЪЛГАРЕ" е "Как ще НИ стигнат американците?" (2018 г.) - ко-продукция с Национална импресарска мрежа.

 

 В творческите си изяви ансамбълът партнира с Президента на Република България, министерства, държавни и частни институции и организации, почти всички общини в България, както и много частни спонсори и видни личности.