Трявна лого

Шанс за църква: "Свети Димитър" ще бъде спасен с пари от Европа

25-05-2019

 

Шанс за нов живот за уникален български храм. След години на разруха изоставената църква "Свети Димитър" в планината над Трявна ще бъде възстановена с пари от Европа.

 

Годината е 1876-та, избухнало е Априлското въстание, но хората в село Скорци не се отказват и дострояват храма си. "Свети Димитър" е техен обединител в продължение на десетилетия.

 

"За жалост поради демографските фактори и във връзка с развитието на по-късните процеси селото е почти безлюдно и храмът е напълно запустял", разказва Дончо Захариев, кмет на Трявна.

 

Църквата е строена от племенника на прочутия майстор Уста Генчо, а стените са изрисувани от учениците на Захари Зограф. Отвътре църквата е изключително богато изографисана - с ярки цветове, нетипични за повечето храмове у нас. За съжаление основните поражения са именно във вътрешността.

 

Селото е почти безлюдно. Местната власт се надява възстановяването на църквата да върне хората. Както се е случило след ремонта на три стари църкви в Трявна и построяването на една чисто нова. "Има много хора, които се радват, че има храм и по една или друга причина идват да се порадват или просто да запалят свещичка“, каза йерей Николай, храм "Св. Николай".

 

Надявам се с възстановяването на този уникален храм да възстановим възможността хората да се завръщат по тези красиви места", сподели Дончо Захариев, кмет на Трявна.

 

"Свети Димитър" е паметник на културата от национално значение. Проектът за възстановяването на храма чака одобрение за еврофинасиране.

 

Повече по темата както и видеоматериал можете да намерите тук.

 

 

Източник и снимки: BTV