Трявна лого

Подкрепа на младежки работници при работата им с NEETs – сътрудничество между фондация „Вяра“ от България и партньори от пет европейски държави

16-11-2017

 

Младежки работници от шест европейски държави участваха в едноседмично обучение в Трявна

 

В периода 30-ти октомври - 3-ти ноември 2017 г. Фондация „Вяра“ и гр. Трявна бяха домакин на обучение за младежки работници, в подкрепа на работата им с феномена „NEETs“ – младежи, които не учат, не се обучават и не работят. Обучението е част от дейностите по проект „SEEDs among NEETs: Популяризиране на предприемачеството и възможностите за икономическо развитие сред NEETs“, по програма Еразъм+ на ЕС, иницииран от Фондация „Вяра“ и реализиран в сътрудничество с организации от още 5 европейски държави.

 

Обучени бяха общо 14 участниците от България, Латвия, Словения, Португалия, Малта и Румъния.

 

Т. Тотев: „Целта на обучението е да подпомогне младежки работници, които имат желание и готовност, но не разполагат с достатъчно информация и умения за работа с групата на NEETs. В рамките на това обучение успяхме да се срещнем с представители на различни организации и институции в региона – Трявна, Габрово, Велико Търново, да споделим практики в работата с младежи и конкретно с NEETs. Една от целите на обучението е дефинирането на основните проблеми при работата с тези младежи, и как и къде можем да потърсим помощ и решения за тези проблеми.”

 

Анкетни проучвания по проекта показват, че основният фактор, определящ нежеланието на NEETs да участват в каквито и да било форми на образование, обучение и да търсят реализация на пазара на труда е липсата на мотивация.

 

Т. Тотев: „Основният проблем, който се оказа еднакъв във всички страни партньори по проекта, е идентифицирането на тези младежи и достъпът до тях - има ги, но никъде не се води официална статистика за тях. На база споделения опит между участниците успяхме да откроим две основни причини за отсъствието на NEETs от пазара на труда – от една страна е категоричното им нежелание да се включат, по редица причини, което се оказа и по-честото явление, а от друга – липсата на необходимото образование. Младежите имат определени очаквания за своята реализация, но често се оказват неквалифицирани за предпочитаното работно място. Именно тук се появяват младежките работници, които да подкрепят нуждаещите се със съвети за обучение и допълнителна квалификация в желаната област, насоки за кариерно развитие и други услуги, касаещи намирането на работа. Успехът се постига, когато очакванията и възможностите на търсещите работа отговарят на условията на пазара на труда.”

 

В програмата на обучението са включени посещения в Община Трявна, НГПИ „Тревненска школа” и ЦСРИ–Трявна, Обществен клуб „Фурната“ Габрово, ИМКА Габрово, младежка организация „Step by step” Велико Търново.

 

Т. Тотев: „При срещата ни с експертите в Община Трявна - Боян Грозен и Даниела Мутова - колегите от Словения споделиха, че успешна практика за задържане на младежите в определени общини при тях е сътрудничеството между общините и местните банки, които предлагат на младежите изгодни кредитни условия за закупуване на жилища в градовете, в които живеят и работят.”

 

В рамките на проекта ще бъде направено обобщение на резултатите от международните срещи, анкетите и направените анализи.

 

Още информация, както и споделени добри практики можете да намерите на сайта на проекта: http://seeds.rabotilnik.comНовини

Изложба "Реализирана спонтанност" на Ива Съйкова

До 5-ти януари в галерия „Гъбенски“

Повече

В Трявна бе осветен храм „Св. Никола"

В деня, в който почитаме Свети Никола

Повече

Жена от Трявна е измамена по телефона

Жена на 53 години от Трявна

Повече

Италиански комедии в Музея на хумора и сатирата

От 6 до 16 декември се провежда четвъртото издание на кинопанорамата

Повече

Прекъсвания на електрозахранването през декември

В периода 03.12.2018 г. - 21.12.2018 г.

Повече

Измамнически обаждания към хотелиери и собственици на къщи за гости

През последните дни на собственици

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

http://www.gotryavna.bg

Към портала