Трявна лого

Трявна – перлата на българското Възраждане

12-01-2020

 

Трявна е един от малко запазените възрожденски градове, който привлича многобройни туристи от страната и чужбина със своите многобройни забележителности и музеи, предаде репортер на БГНЕС.

 

Градчето е възникнало през 1565 г., когато е издаден султански ферман. В него се казва, че „мястото е удобно да се създаде селище“. То е било освободено от всякакви данъци в продължение на 50 години от издаването на фермана. В замяна местните жители са охранявали проходите, през които са минавали керваните. Този вид дейност по време на Османската империя се е наричал дервенджийство. За това съдейства и липсата на земеделски поминък. Земите в района не са плодородни и са трудни за обработване. Това създава прекрасни условия Трявна да се развие като център на търговията и занаятите.

 

„Както повечето подбалкански селища, и тук не е имало мюсюлмани. Според законите на империята мюсюлманин или турчин не е имал право да влиза в Трявна на кон. Ако случайно все пак трябва да премине през града, той е слизал от коня и пешком е минавал“, разказа пред БГНЕС историкът Константин Малчев, който е уредник в местния музей и един от пазителите на традициите в града. „Строги забрани е имало и за бременните мюсюлманки, които не могат да преспиват, за да не родят и да оставят корен в Трявна. Дори и заптиите са живеели в Дряново и са идвали на смени в градчето за по една седмица“, добави той.

 

Статутът на Трявна е бил почти автономен и благодарение на това, градът се развива изключително добре, над 40 занаята са се упражнявали от местните майстори. Особено силно се развиват художествените занаяти. Градът е роден дом на най-старата и дългопросъществувала възрожденска художествена школа, която се състои от три основни занаята – иконопис, дърворезба и строителство.

 

Часовниковата кула – символът на Трявна

 

Часовниковата кула се издига на стария площад в центъра на града и е част от единствения съхранен възрожденски архитектурен ансамбъл в страната. Той се формира около кулата, която е построена през 1814 г.

 

„Нейната цел е да отмерва времето, през което протича работният ден на разположените тук търговски и занаятчийски дюкяни. Първоначално кулата е била само с камбана, която отброявала кръглия час. Впоследствие вече се слага и циферблат“, разказа Константин Малчев.

 

Името на строителя на кулата не е достигнало до нас, но за това пък нейното изграждане е свързано с една легенда, с едно традиционно за тревненския край украшение на носия. Става дума за украшение на глава, което се нарича сукай. То е много красиво и едновременно с това, много тежко. Изисквало се е жените да ходят с гордо изправена глава. Точно това никак не се е харесвало на турския поробител. Легендата разказва, че търновският кадия се съгласил да даде разрешение за кулата, но само ако тревненки свалят украшението.

 

Както във всяка легенда и тук има зрънце истина. В периода 1812-1814 г. в Османската империя има кампания, която цели да накара раята, както по онова време се нарича християнското население, да не се облича по-богато и красиво от турските господари. Легендата явно е свързана с този закон. В крайна сметка тревненци приели да се откажат от сукая, но за сметка на това се сдобили с една от най-красивите Часовникови кули по нашите земи.

 

 

Църквата „Свети Архангел Михаил“

 

В непосредствена близост до Часовниковата кула се намира църквата „Свети Архангел Михаил“, която е построена през 1818 г. Смята се, че на нейно място е била най-старата постройка в района на Трявна.

 

Според преданията църквата е построена във връзка с победата на братята Асен и Петър през 1190 г. над византийските войски на император Исак II Ангел в Тревненския Балкан. Всеки един от братята по пътя към Търново е заповядвал на определени места да бъде построен храм с името „Свети Архангел Михаил“, който в Средновековието е бил почитан като покровител на българската войска и небесното войнство.

 

Църквата в Трявна е издигната по заповед на най-малкия брат бъдещият цар Калоян /1197-1207 г./.

 

По косвени факти може да се предположи, че църквата е от епохата на Второто българско царство. След падането на Търново през 1393 г. под ударите на османските турци в Трявна бягат част от неговите жители. Те намират в пущинаците тази изоставена църква. Легендата разказва, че в олтара те откриват мечка с мечетата й. Те я прогонват, почистват храма и започва да се развива самото селище.

 

„Църквата е в този си вид от 1818 г., защото в края на XVIII век по време на кърджалийските набези е опожарявана два пъти. Последният път, когато е опожарена, нейната конструкция сериозно е била нарушена, но все пак е била използвана до 1818 г. Тогава тревненци решават да я построят наново, но им е било необходимо разрешение от търновския кадия. Те не са имали време, много бързо се организират, издигат дувар около старата църква и изграждат новия храм. Старият е разглобен и изнесен. Тревненци специално опушват стените и когато идват представителите на властта, за да попитат с чие разрешение строят църквата, те заявяват, че не строят нищо, а само са направили ремонт. Така тя е узаконена“, заяви Константин Малчев.

 

Храмът е паметник на най-голямата зографска фамилия в Трявна – Витанови, които са иконописци и резбари. Единствено иконата на Апостол Тома е дело на друга зографска фамилия – Захариевската. Владишкият трон, направен от поп Кольо Витанов, се смята за един от най-красивите на целия Балкански полуостров.

 

Източник: БГНЕСНовини

Самородният талант на резбаря Валентин Русев

Днес Ви представям един достоен продължител на духа

Повече

Библиотеката в Трявна се обогати с нови заглавия

Фондът на библиотеката при НЧ "Пенчо Славейков 1871"

Повече

Трявна е като картина

Ето как поетът Симеон Аспарухов отговори

Повече

Трявна – перлата на българското Възраждане

Трявна е един от малко запазените възрожденски градов

Повече

Защо общинските съветници от ГЕРБ не подкрепиха Правилника на ОбС ТрявнаЗащо общинските съветници от ГЕРБ не подкрепиха Правилника на ОбС Трявна

Уважаеми съграждани,

Повече

Даскаловата къща в Трявна е най-посещаваният музей в България през 2019-та година

В класацията на iLoveBulgaria за 2019-та

Повече

Стартира приемът за подбор на проекти по процедура BG16M1OP002-3.023 - Мярка 109 ОПОС „Подобряване на природозащитното състояние на видове от мрежата НАТУРА 2000 чрез подхода ВОМР"

Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването в началото на Новата година

На 02.01.2020 г. от 10:00 ч. до 10:30 ч.

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

http://www.gotryavna.bg

Към портала