Трявна лого

Част от историята на Детската специализирана болница-санаториум „Царица Йоанна“ в Трявна

04-12-2019

 

Детската специализирана болница-санаториум „Царица Йоанна“, до 1945 г.


Създадена е през 1938 г., когато царица Йоанна Българска дарява своята зестра и поръчва на царския архитект Йордан Севов да проектира и построи в съвременен български национален стил Преванториум за гръдоболни деца в Трявна. Арх. Севов го проектира, като надхвърля най-модерните за онова време германски и швейцарски медицински изисквания с всички болнични помещения, обърнати и остъклени изцяло на юг, с обширни тераси и солариуми, позволяващи да се правят слънчеви бани и аеротерапия.

 

Официално е открит от царицата в края на 1943 г. Планинският нестуден и кристално свеж въздух с умерена влажност, липсата на мъгли в района и мекия през всички сезони климат, фитонцидите от боровите гори, сред които е разположено лечебното заведение, оказват благоприятно въздействие при възстановяване на болните. В него вече над 70 години и до днес се лекуват безплатно за сметка на държавата и се възстановяват и оздравяват деца от цяла България, пострадали не само от гръдно-дихателни, но и от нервни и други заболявания.

 

Дълги години санаториумът тъне в мизерия и разруха. Демокрацията от 1989-2019 г. не донесе разумно решение за царският санаториум, нищо, че в него се лекуват деца?!? Цар Симеон въпреки, че обеща финансиране за този царски обект забрави бързо и остави нещата на времето... Едва 2019 г. доброволчески инициативи дават надежда за спиране на разрухата в санаториума.

 

През 1986 г. от закупените фотографски плаки на фотографа Линьо и със съдействието на друг фотограф Ст. Чалъков успяхме да извадим снимки, които са уникални за Трявна и историята на нашия град. Фотографските плаки подарих на музея ни за да се съхраняват за поколенията. Това са част от снимките... Откриването на санаториума от Царя и Царицата. Трявна ги посреща с любов!

 

Живко КожухаровНовини

Самородният талант на резбаря Валентин Русев

Днес Ви представям един достоен продължител на духа

Повече

Библиотеката в Трявна се обогати с нови заглавия

Фондът на библиотеката при НЧ "Пенчо Славейков 1871"

Повече

Трявна е като картина

Ето как поетът Симеон Аспарухов отговори

Повече

Трявна – перлата на българското Възраждане

Трявна е един от малко запазените възрожденски градов

Повече

Защо общинските съветници от ГЕРБ не подкрепиха Правилника на ОбС ТрявнаЗащо общинските съветници от ГЕРБ не подкрепиха Правилника на ОбС Трявна

Уважаеми съграждани,

Повече

Даскаловата къща в Трявна е най-посещаваният музей в България през 2019-та година

В класацията на iLoveBulgaria за 2019-та

Повече

Стартира приемът за подбор на проекти по процедура BG16M1OP002-3.023 - Мярка 109 ОПОС „Подобряване на природозащитното състояние на видове от мрежата НАТУРА 2000 чрез подхода ВОМР"

Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Повече

Планови прекъсвания на електрозахранването в началото на Новата година

На 02.01.2020 г. от 10:00 ч. до 10:30 ч.

Повече

Всички новини

Пълен списък на публикуваните новини

Към новините

Още новини, както и решенията на Общински съвет Трявна можете да намерите в портала на Трявна

http://www.gotryavna.bg

Към портала